Ontwerp & ontwikkeling

De Nationale Veteranenbegraafplaats wordt ontwikkeld naast Nationaal Ereveld Loenen. Een laatste rustplaats voor veteranen in de buurt van militairen en burgers die sneuvelden tijdens de strijd. Maar wel op gepaste afstand; beide begraafplaatsen worden op een natuurlijke manier van elkaar gescheiden. De Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen krijgt een aparte ingang en parkeerplaats.

Uniforme uitstraling
In de zogenoemde veteranenkamer, omringd door de Veluwse bossen, komen zo’n 900 veteranengraven langs slingerende paden. Met op elk graf een gelijkvormige gedenksteen, zodat de begraafplaats een uniforme uitstraling krijgt. Er komt een aparte plek voor asverstrooiing en een urnenmuur zal plaats bieden aan 150 tot 250 urnen. Ook de partner van de veteraan kan – na overlijden van de veteraan – een plek krijgen in het graf of in de urnenmuur.

  • Ontwerp door Karres en Brands Landschapsarchitecten
  • 900 graven verspreid over ongeveer 10.900 m2
  • Pad van 370 meter lang en 3 meter breed met zitbanken en een waterpunt
  • Een verhard plein
  • Strooiveld van ongeveer 1.200 m2
  • Groenvoorzieningen: bomen, heideplaggen, gras en ruigte

Presentatie gemeente Apeldoorn februari 2019
Voor de presentatie van het plan gegeven ten overstaande van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (gemeente Apeldoorn), klik hier.

Ontwikkeling zichtas
In februari 2019 werd een zichtas gerealiseerd. Deze biedt vanuit het nog te bouwen herdenkings- en educatiecentrum een brede doorkijk op het witte kruis dat onderdeel uitmaakt van de Erebegraafplaats Loenen.