Ontwerp & ontwikkeling

De Nationale Veteranenbegraafplaats wordt ontwikkeld naast Nationaal Ereveld Loenen. Een laatste rustplaats voor veteranen in de buurt van militairen en burgers die sneuvelden tijdens de strijd. Maar wel op gepaste afstand; beide begraafplaatsen worden op een natuurlijke manier van elkaar gescheiden. De Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen krijgt een aparte ingang en parkeerplaats.

Uniforme uitstraling
In de zogenoemde veteranenkamer, omringd door de Veluwse bossen, komen zo’n 900 veteranengraven langs slingerende paden. Met op elk graf een gelijkvormige gedenksteen, zodat de begraafplaats een uniforme uitstraling krijgt. Er komt een aparte plek voor asverstrooiing. Ook de partner van de veteraan kan – na overlijden van de veteraan – een plek krijgen in het graf.

  • Ontwerp door Karres en Brands Landschapsarchitecten
  • 900 graven verspreid over ongeveer 10.900 m2
  • Een lang pad met zitbanken en een waterpunt
  • Een verhard plein
  • Een strooiveld
  • Groenvoorzieningen: bomen, heideplaggen, gras en ruigte

DE STAND VAN ZAKEN

1.Presentatie gemeente Apeldoorn februari 2019
Voor de presentatie van het plan gegeven ten overstaande van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (gemeente Apeldoorn), klik hier.

2.Ontwikkeling zichtas
In februari 2019 werd een zichtas gerealiseerd. Deze biedt vanuit het nog te bouwen herdenkings- en educatiecentrum een brede doorkijk op het witte kruis dat onderdeel uitmaakt van de Erebegraafplaats Loenen.

3.Start aanleg veteranenbegraafplaats en bouw herdenkings- en educatiecentrum

Op dinsdag 24 september 2019 is officieel de bouw gestart van het herdenkings- en educatiecentrum op Nationaal Ereveld Loenen en van de Nationale Veteranenbegraafplaats die naast het ereveld komt te liggen. Genmaj. b.d. Theo Vleugels, directeur Oorlogsgravenstichting en baron Seger van Voorst tot Voorst, voorzitter van de Stichting Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen, gaven een symbolisch startsein voor de bouw.

Voor meer informatie klik hier.

De aanleg in beeld

Bomen planten op de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen

Herdenkings- en educatiecentrum bereikt hoogste punt